Les fronteres d’una App

Escrito por

Internet i la telefonia mòbil no tenen fronteres. Quantes vegades hem sentit aquesta frase! I seria certa si no fos per algunes excepcions en forma de censura governamental (vegeu Turquia, Corea …) o de protecció al menor. Efectivament, a les fronteres físiques ja podem començar a tenir clar que les acompanyen les fronteres virtuals. Això és el que li ha passat a una de les Apps més famoses dels Estats Units i el mal ús ha desembocat en un important debat.

L’App en qüestió es diu Yik Yak i passa per ser una nova emulació de la més famosa Secret. És a dir, és una App de missatgeria que ofereix el total anonimat de l’emissor. En aquest cas Yik Yak funciona sobre la base de la geolocalització i només permet enviar missatges i llegir-los quan s’està en un lloc determinat amb un radi d’acció totalment delimitat.

La utilització d’aquesta App no tindria res estrany si, un cop més, els usuaris es limitessin a utilitzar-la degudament. Tot i això, s’ha detectat que en escoles de primària seu ús anava més enllà de la comunicació per a convertir-se en un perfecte focus de bullying o ciberassetjament sota l’empara de l’anonimat.

Vam ser uns ingenus. Creem l’aplicació principalment per a estudiants universitaris. Utilitza l’aplicació de la forma en què preteníem que s’usés requereix certa maduresa i responsabilitat”, deia un dels seus creadors en una entrevista publicada en l’edició americana de l’Huffington Post. I és que massa vegades es comprova que maduresa i telefonia mòbil no van precisament de la mà.

El cas és que per evitar aquest mal ús de Yik Yak s’ha optat per la solució de posar fronteres. És a dir, limitar que pugui ser utilitzada dins dels recintes escolars en el que es denomina “bloqueig geogràfic“. Atès que l’aplicació requereix que el telèfon digui quina és la seva posició per funcionar, els creadors han utilitzat aquesta informació per evitar el seu ús en centres educatius per a menors. Diverses escoles s’han posat ja en contacte amb l’empresa desenvolupadora perquè les inclogui en el llistat de zones on desactivar l’App i fins i tot s’ha signat un acord amb l’empresa Maponics, que posseeix les localitzacions de 100.599 escoles per tot als Estats Units (el 85% del total, segons diuen els responsables de Yik Yak).

D’altra banda, també s’ha limitat l’ús d’aquesta App als majors de 17 anys per tal d’arribar a un públic en principi més madur i conscient dels perills i riscos en l’ús de qualsevol aplicació mòbil.

Sens dubte, però, el que obre de nou aquesta App és el debat sobre l’accés de menors a la telefonia mòbil, els usos i restriccions d’una App i, com no, el propi comportament dels menors a l’escola i la relació de els uns amb els altres. Tres fronts a analitzar amb molts problemes a solucionar i que poden ser claus en un futur immediat.